Ela Sterre fan de Mersken Kroon AAA (Jehannes 484 x Thorben 466) is kampioen geworden van de vier- tot zesjarige merries op de Centrale Keuring.

Mokkeltsje fan de Mersken (Ulbrân 502) Jeugdkampioen CK 2021 

Na haar overwinning op de fokdag in Tolbert kan Mokkeltsje fan de Mersken (Ulbrân 502 x Fonger 478) ook het kampioenschap op de Centrale Keuring bij de enters én het Jeugdkampioenschap bijschrijven in haar nog jonge leven.

Kanne fan de Mersken, gefokt door de familie Okkema uit Siegerswoude die hun hengst zagen promoveren naar Kanne 534.

Reserve kampioen 3 jarige merries CK – La Lique van de Meikade Kroon – Jehannes 484 x Pier 448. Behaalde haar Kroon-predicaat door een goede IBOP.

Keuring

Al vele jaren maken wij Friese paarden klaar voor de keuring en dat met groot succes! Diverse malen hebben wij de “algemeen kampioen” en de “reserve kampioen” van de centrale keuring klaargemaakt.

De paarden dienen op “het” moment in de perfecte conditie en blij van geest voorgesteld te worden aan de jury. Gemiddeld zijn er 4 tot 5 weken voorbereiding nodig, afhankelijk van de conditie waarin uw paard verkeert. De training bestaat uit veel afwisseling, waardoor het werk niet als saai beschouwd wordt. Tevens verzorgen wij voor uw paard het hoefbeslag, het toiletteren en wassen en het vervoer naar de keuring.

Zie ook voor verdere informatie het keuringsreglement

Hengstenkeuring

Eind november begint de eerste bezichtiging voor hengsten in Drachten. Hengsten die het jaar erop drie jaar worden kunnen hier worden gepresenteerd, maar ook oudere hengsten mogen worden voorgesteld. De hengsten worden eerst voorgesteld op het “straatje”. Bij een eventueel positieve uitspraak van de jury mag de hengst zijn prestaties later nog een keer laten zien in de “kooi”. Hengsten die 4 jaar en ouder zijn kunnen worden gevraagd voor een presentatie onder het zadel of voor de wagen. Hierna laat de jury weten of de hengst door mag gaan naar de tweede bezichtiging in Leeuwarden. Tevens dient de hengst hiervoor een positieve uitslag te hebben gekregen van het KFPS op sperma en röntgenfoto’s.

In Leeuwarden begint de tweede bezichtiging wederom met het voorstellen van de hengsten in de “kooi”. De jury beoordeelt of zij de hengst terug willen zien op de derde bezichtiging die de volgende dag is. De derde bezichtiging is het voorstellen van de hengst aan de hand. Daarna wordt bekend gemaakt welke hengsten door mogen naar het Centraal Onderzoek.

Deze hengst kreeg van de jury een positieve uitslag en mag zich gaan bewijzen in het Centraal Onderzoek

Herkansing

Mocht uw hengst niet zijn aangewezen voor het Centraal Onderzoek, dan kan de hengst later in het jaar nog een presentatie laten zien onder het zadel of voor de wagen, waarbij hij eventueel alsnog een positieve uitslag kan behalen.